Blues

De ontwikkeling dat een kunstwerk meer kan zijn dan uitsluitend een object bestaande uit massa, bestaat al lang. Een voorbeeld is de barokke sculptuur van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680), David uit 1623-24.

In Galleria Borghese in Rome staat Bernini’s David in het centrum van een middelgrote kamer. De figuur is een bijna levensgrote weergave van een mannenlichaam, een bulk gespierde massa uitgehouwen in wit marmer. Elke spier lijkt gespannen te staan, alsof deze op het punt staat een beweging te maken. Bernini koos ervoor om zijn David weer te geven op het moment vlak voordat hij de steen uit zijn slinger lanceert richting zijn vijand, de reus Goliath. Zo wordt je uitgedaagd om de beweging die David heeft ingezet in de verbeelding af te maken en het vervolg van dit bevroren tijdsbeeld in de geest te voltooien. Ook de uitdrukking op het gezicht van David – woedend, maar in opperste concentratie, de ogen samengeknepen – speelt daarbij mee. Als beschouwer kun je niet anders dan inbeelden wat David op dat moment ziet. Deze beeldexterne relatie, veroorzaakt psychodynamische aspecten ten opzichte van de beschouwer. De aanwezigheid van Goliath is in de kamer te voelen.

De aanwezigheid van een ‘presence’ in de ruimte, is het beste te visualiseren door de kleur blauw.

‘Blues’ is een serie digitale collages waarin ik een ‘presence’ visualiseer in afbeeldingen van bestaande kunstwerken. Hierbij maak ik specifiek gebruik van de kleurcode #0000FF.

De kleur blauw als representatie van een immateriële aanwezigheid.

In the Presence of Goliath, 2014
Digitale Collage
Photo of Gian Lorenzo Bernini’s 'David' 1623-24 situated in Galleria Borghese Rome, Color field #0000FF

Falling for Blue, 2015
Digitale Collage
Image of Charles-Paul Landon's 'Daedalus & Icarus' 1799, Color field #0000FF

Leap into the Blue Void, 2014
Digitale Collage
Image of Yves Klein’s 'Saut dans le vide' (Leap into the void) 1960, Color field #0000FF

I'm too Blue to tell you, 2015
Digitale Collage
Color field #0000FF, Image of Bas Jan Ader’s 'I'm too sad too tell you' 1970

Der Wanderer, ins blaue hinnein, 2017
Digitale Collage
Image of Caspar David Friedrich’s 'Der Wanderer über dem Nebelmeer' circa 1814, Color field #0000FF