OPERA­TIE ‘Leap into the blue’

Misschien is het niet altijd even gemakkelijk om te kiezen voor nieuw en innovatief. Nieuw is onbekend en onzeker, een sprong in het diepe. Maar is dat een reden om blijven gaan voor wat we gewend zijn? Als we vooruit willen, zullen we stappen moeten zetten. Met de Mixed-Reality Experience van Drs. Isabelle Bisseling kan dat nu, letterlijk.

In 1960 waagde de Franse kunstenaar Yves Klein (1928-1962) een sprong in het luchtledige. Zijn werk Le Saut dans le Vide (een sprong in de leegte) is een vroeg voorbeeld van analoge fotomontage. Hij omarmt de vrijheid van de leegte en lijkt op het punt te staan weg te vliegen ofwel neer te kunnen storten. De kans op falen weerhoudt ons vaak een risico te nemen. Maar zonder risico, geen groei.

Isabelle Bisseling deed cultuurhistorisch en (neuro)biologisch onderzoek naar de kleur blauw en ontdekte dat ons oog anders op de kleur blauw reageert dan op andere kleuren. Waarneming van de kleur blauw uit zich in een ervaring die niet alleen rustgevend is voor ons oog en brein, maar tevens actief aanzet tot contemplatie en verbeelding.

Daarbij wordt de kleur blauw door de mens al eeuwenlang verbonden aan het immateriële, het ongrijpbare, alles dat niet te bevatten is. Ook culturele theoriën van o.a. Yves Klein, Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), Wassily Kandinsky (1866‐1944) en James Turrell (1943), beamen deze associatie met de kleur blauw. Het blauw is volkomen leeg: alles is er mogelijk.

Isabelle Bisseling vertaalde de resultaten van haar wetenschappelijke onderzoek in een Mixed-Reality Experience. Zo kon een context worden gecreërd waar bezoekers hun grenzen kunnen verleggen met behulp van de kleur blauw. ‘Ik hoop mensen te kunnen verleiden om vaker het onbekende te verkiezen boven het vertrouwde’.

Durf jij een stap te zetten in het onbekende?

Operatie 'Leap into the blue' vond plaats op 10 / 11 / 12 augustus 2018 op de kruising van Plein ’44 en de Broerstraat in Nijmegen.


Social Aspects II
Operatie 'Leap into the blue' is onderdeel van Social Aspects. Een jaarlijks terugkerend sociaal en experimenteel project van Derde Wal, platform voor hedendaagse kunst, dat zich afspeelt in de openbare ruimte. Een ontwikkeltraject voor beeldende kunstenaars waarbij zij de ruimte krijgen hun eigen werkveld te verkennen en te verbreden. De werkperiode, waarin drie kunstenaars bij elkaar worden gebracht, wordt afgesloten met een individuele presentatie van het onderzoek. Dit jaar presenteerde Derde Wal: Isabelle Bisseling, Roy Ruepert en Gijs Verhoofstad.

Wat is de rol van de kunstenaar als het gaat om het onderzoeken van sociale aspecten en wat is het doel van een werk en de rol van communicatie met het publiek in de publieke ruimte?

Projectwebsite Derde Wal

Met dank aan operatieassistenten:
Jade Kerste en Lotte Rondhuis.








Het Mondriaan Fonds droeg middels het experimenteerreglement bij aan het honorarium van de kunstenaars.