Blue sheep of the herd

In de wei bij Smitjesland in Bemmel heb ik Blue sheep of the herd kunnen realiseren, een living sculpture. In een prachtige ruime wei met een grote kudde witte schapen, heb ik één schaap blauw geverfd.

Voor de verwezenlijking gebruikte ik een natuurlijke kleurstof die ook wordt gebruikt voor het markeren van schapen als de ooien worden gedekt. Natuurlijk deed ik dit alles met toestemming en hulp van de eigenaar.

Vanaf de weg hadden bezoekers en voorbijgangers overzicht over de hele wei, waardoor het visuele effect van de eenvoudige ingreep een bijzonder effect bereikte. We ontvingen veel reacties, waarvan de mooiste misschien wel kwamen van de mensen die zich zorgen maakten over het blauwe schaap: zou het in de groep geaccepteerd blijven, nu het zo anders is?

Residency

In het kader van een residency van Derde Wal LAB verbleef ik samen met Lola Bezemer, Carmel Klop, Ide André, Kasper van Moll, Domas van Wijk en Maarten Bel acht dagen bij de Nijmeegse stadsnomen. Aan het eind van de week presenteerden we nieuw werk op Festival De Oversteek.

Tijdens de residency sprak ik met herderinnen Joyce Scheidemans en Marion Teeuwen over hun vak, de levenswijze die daarbij hoort en de redenen waarom zij hiervoor hebben gekozen. Ik raakte geïnspireerd door het grote nut van schapen binnen de ecocultuur van het landschap en door de waanzinnig respectvolle manier waarop Marion en Joyce leven met hun omgeving.

Aan de Bemmelse dijk, in de wei van het Doornikshof van Joop en Ineke Koopmans, kwam de ervaring A sheep's meal tot stand en bij Smitjesland in Bemmel mocht ik het werk Blue sheep of the herd realiseren.