A sheep's meal

Ik vergelijk mensen wel eens met schapen. We lopen gemakkelijk achter elkaar aan en zijn snel tevreden met onze dagelijkse routine. Klopt deze beeldvorming wel en hoe denken schaapsherders daarover?

In het kader van een residency van Derde Wal LAB verbleef ik samen met Lola Bezemer, Carmel Klop, Ide André, Kasper van Moll, Domas van Wijk en Maarten Bel acht dagen bij de Nijmeegse stadsnomen. Aan het eind van de week presenteerden we nieuw werk op Festival De Oversteek.

Tijdens de residency sprak ik met herderinnen Joyce Scheidemans en Marion Teeuwen over hun vak, de levenswijze die daarbij hoort en de redenen waarom zij hiervoor hebben gekozen. Ik raakte geïnspireerd door het grote nut van schapen binnen de ecocultuur van het landschap en door de waanzinnig respectvolle manier waarop Marion en Joyce leven met hun omgeving.

Aan de Bemmelse dijk, in de wei van het Doornikshof van Joop en Ineke Koopmans, kwam de ervaring A sheep's meal tot stand en bij Smitjesland in Bemmel mocht ik het werk Blue sheep of the herd realiseren.

A sheep's meal

A sheep’s meal bestaat uit een lunch die bezoekers in de wei tusse de schapen kunnen nuttigen. De lunch is zorgvuldig samengesteld uit streekproducten.


Op Festival De Oversteek was dit: brood van Streekbakker Jorrit, zelfgemaakte brandnetelpesto geplukt bij de Stadsnomaden, zevenblad geplukt op het Doornikshof, schapenkaas van Landwinkel de Woerdt, honing van lokale imkers en wildgeplukte chichorei, een blauw bloemetje dat voor schapen een natuurlijke wormenkuur is.
Kinderen vonden het ook leuk om een appeltje te delen met een schaap.

Bijna 100 bezoekers bezochten de ervaring. Iedereen die de wei wilde betreden, werd genummerd. Het mooiste compliment kreeg ik van twee dames die hun broodje naast de herkauwende schapen op aten en vertelden dat ze in de wei tot rust waren gekomen en een geheel nieuwe ervaring hadden beleefd.

'Tot rust komen door te eten samen met schapen'

Blue sheep of the herd

In de wei bij Smitjesland in Bemmel heb ik het werk Blue sheep of the herd kunnen realiseren. In een prachtige ruime wei met een grote kudde witte schapen, heb ik één schaap blauw geverfd.

Hiervoor gebruikte ik een natuurlijke kleurstof die ook wordt gebruikt voor het markeren van schapen als de ooien zijn gedekt. Natuurlijk deed ik dit alles met toestemming en hulp van de eigenaar.

Vanaf de weg hadden bezoekers en voorbijgangers overzicht over de hele wei, waardoor het visuele effect van de eenvoudige ingreep een bijzonder effect bereikte. We ontvingen veel reacties, waarvan de mooiste misschien wel kwamen van de mensen die zich zorgen maakten over het blauwe schaap: zou het in de groep geaccepteerd blijven?